Ordinele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE) privind tarifele specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice aplicabile anul viitor pentru filialele de distribuţie din Grupul Electrica au fost publicate la finele săptămânii trecute în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat al companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Astfel, tarifele specifice serviciului de distribuţie a energiei electrice pentru Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord, aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2021 sunt: 18,72 lei/Mwh pentru reţele de înaltă tensiune, cu 12,2% peste cel aplicat de la 16 ianuarie a acestui an (ultima dată la care tarifele au fost modificate), 38,15 lei/Mwh pentru reţele de tensiune medie, în creştere cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă de raportare, şi 127,88 lei/Mwh pentru reţele de joasă tensiune, cu 3,2% mai mare decât cel aplicabil acum.
În cazul Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, noile tarife vor fi: 19,23 lei/Mwh pentru reţele de înaltă tensiune (+2,5%), 47,12 lei/Mwh în cazul reţelelor de tensiune medie (+3,5%) şi 107,58 lei/Mwh (+2,8%) pentru reţelele de joasă tensiune.
Pentru Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud, se vor aplica următoarele tarife: 22,23 lei/Mwh pentru reţele de înaltă tensiune (+9,5%), 45,24 lei/Mwh în cazul reţelelor de tensiune medie (+10,3%) şi 111,31 lei/Mwh (+6,5%) pentru reţelele de joasă tensiune.
Acestea sunt tarifele care vor sta la baza veniturilor din activitatea de distribuţie a energiei electrice realizate de operatorii de distribuţie din cadrul Grupului Electrica în cursul anului 2021.
De menţionat că, cei trei operatori de distribuţie din cadrul Grupului Electrica vor fuziona efectiv începând cu 31 decembrie 2020, dar pentru anul viitor rămân aplicabile tarifele de distribuţie diferite aplicabile fiecărei regiuni (Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud).
"Tariful de distribuţie a energiei electrice utilizat pentru facturare se calculează prin însumarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, în funcţie de nivelul de tensiune din punctul de delimitare a instalaţiilor electrice aparţînând operatorului de distribuţie concesionar de cele ale clientului final, stabilit conform contractului de distribuţie a energiei electrice", mai informează compania în raport.
Pentru primele nouă luni ale acestui an, Grupul Electrica a raportat un profit net de 396 milioane de lei, de aproape 2,5 ori mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a lui 2019, în timp ce veniturile operaţionale s-au ridicat la 4,895 miliarde de lei, mai mari cu 3,6% faţă de cele din intervalul ianuarie - septembrie a anului trecut.
Cel mai important acţionar al Electrica este Statul Român care, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri deţine 48,79% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 15:15)
Niste hoti ne fura curentul si apoi ni l vinde tot noua la preturi foarte foarte mari.. Statul incurajeaza hotia si bisnita pe spatele romanilor...